Un río sin puentes – Andrés Solla

29 març al 04 maig

 

SINOPSIS

Un rio sin puentes explora la complexa relació dels habitants de Demmin, una petita ciutat alemanya, amb el seu passat. El maig de 1945, davant l’arribada de l’Exèrcit Vermell i durant tres dies, 1.200 persones es van treure la vida en el que va ser el suïcidi col·lectiu més gran de la història d’Alemanya, al final de la Segona Guerra Mundial, principalment ofegant-se a les aigües dels tres rius que envolten la ciutat. Durant els últims dies de la guerra, l’exèrcit nazi va volar tots els ponts que connectaven Demmin amb l’exterior, deixant els seus habitants completament aïllats, envoltats d’aigua i sense possibilitat de fugir. El que havia de ser una mesura de contenció per impedir l’entrada de l’enemic a la ciutat va acabar sumint la població en una situació d’angoixa irreversible.

Posteriorment, el silenci institucional imposat durant la República Democràtica Alemanya (RDA) va impedir l’exercici de reparació necessari i va obligar moltes famílies a guardar silenci durant anys. Van arrossegar un secret dolorós compartit exclusivament en petits grups i que va trigar massa temps a ser reconegut públicament. El que va passar a Demmin és una representació de les conseqüències que la guerra va tenir per a la població civil alemanya –sobretot a l’est del país– i que es poden classificar en tres eixos: suïcidis, violacions massives de dones i destrucció indiscriminada de les ciutats.

Tot trauma col·lectiu es desencadena a partir d’esdeveniments històrics específics, i reconèixer la condició de víctima és imprescindible per començar el procés de reparació del dany, encara que en ocasions aquestes víctimes directes hagin mort. Les marques del passat romanen en la memòria d’aquells que els sobreviuen i que hereten també, d’una manera o altra, la condició de víctima. Ara bé: poden aquestes persones considerar-se víctimes després del dany causat? El sentiment de culpa i vergonya després de la guerra va fer que aquest episodi ocupés un lloc molt petit en la memòria cultural d’Alemanya.

Demmin és avui una ciutat envellida en què als més joves els resulta difícil imaginar un futur. També és un dels llocs on l’extrema dreta està ressorgint amb més força, aprofitant el sentiment d’abandonament després de la reunificació alemanya. Aquest projecte reflexiona sobre com el passat d’aquesta ciutat influeix en el present dels seus habitants més joves: com es construeix la identitat en un lloc marcat pel silenci i com el trauma continua sent visible en les persones i els llocs que habiten.

BIO

Andrés Solla, nascut a Gijón (Espanya) l’any 1986. Actualment resideix i treballa a Barcelona, on desenvolupa projectes documentals de llarg recorregut amb encàrrecs editorials i també és professor a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny IDEP. Va començar la seva formació estudiant Direcció i Realització Audiovisual per després cursar un màster en Edició de Cinema i Vídeo. És a partir d’aquest moment quan decideix orientar la seva carrera principalment cap a la fotografia. Ha estudiat el postgrau de Fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va ser becat per l’escola El Observatorio per estudiar el curs de Fotografia Documental d’Autor.

Entre els seus treballs més destacats hi ha: “How to Build a Fence”, fet íntegrament amb imatges de Google Street View als voltants del que va ser el campament de refugiats conegut com “La Jungla de Calais” a França. Amb aquest treball, l’autor pretén reflexionar sobre la representació habitual de les persones migrants als mitjans de comunicació de masses. Aquest projecte ha estat guanyador del 16è Fòrum Fotogràfic Can Basté, exposat a la Sala Cava de Barcelona, al Festival Luminic de Sant Cugat del Vallès i a l’OFF Festival de Bratislava.

En el seu projecte “Valle Negro” explora l’abandonament progressiu d’algunes poblacions del nord d’Espanya a partir de la documentació de ritus en risc d’extinció i la degradació del paisatge com a conseqüència de l’explotació industrial. Aquest treball va ser finançat per la Fundació de Cultura de Gijón i exposat al Centre de Cultura Antic Institut Jovellanos.

Actualment, està treballant en el seu projecte més recent, “Un río sin puentes”. Aquest treball ha estat finançat pels fons de mobilitat de la Unió Europea “Europe Moves Culture” i el Goethe Institute alemany. L’any 2023 va ser exposat al festival SCAN Tarragona.

Andrés és també membre fundador del col·lectiu fotogràfic Juan Nadie, un col·lectiu que utilitza l’autoria compartida i l’autoedició per signar les seves obres. Han desenvolupat nombroses residències artístiques a Espanya, entre les quals destaca la més recent, feta a la Galeria Dispara de Pontevedra. Han autopublicat diversos fotollibres, entre ells “Banyuls sur Mer – Portbou”, un treball fotogràfic que recorre els últims passos del filòsof alemany Walter Benjamin entre França i Catalunya. Un exercici de memòria històrica a través de la fotografia.

Capella de Sant Antoni
Plaça de la Vila, 3, 17257 Torroella de Montgrí, Girona
Capella de Sant Antoni
Plaça de la Vila, 3, 17257 Torroella de Montgrí, Girona